Shadow calculation and lightmaps explained

Talk about the track editor here

Moderator: English Moderator

DDaems
Posts: 7
Joined: 11 Apr 2013, 08:45

Re: Shadow calculation and lightmaps explained

Post by DDaems » 27 May 2014, 05:26

ManiaPlanet.exe" /computeallshadows /useronly /collections=Stadium /fullcheck /LmQuality=Default
It all still works, but make sure your game starts in offline mode.
Disable your internet connection or block maniaplanet with your firewall.

*damn, took me a while to figure out.

User avatar
TMarc
Posts: 14288
Joined: 05 Apr 2011, 19:10
Location: Europe
Contact:

Re: Shadow calculation and lightmaps explained

Post by TMarc » 27 May 2014, 09:37

DDaems wrote:
ManiaPlanet.exe" /computeallshadows /useronly /collections=Stadium /fullcheck /LmQuality=Default
It all still works, but make sure your game starts in offline mode.
Disable your internet connection or block maniaplanet with your firewall.
Thats not necessarily true for everyone else. It might be a issue of your system... But needs to be confirmed...
maniaplanet forum global moderator

Link list with FAQ, Support, Wiki, Tutorials, Community activities, and much more.

System specs: Intel i7-970 12GB RAM, nVidia GTX 970, Creative SB X-Fi, 2xSSD

User avatar
weerwolf
Posts: 601
Joined: 15 Jun 2010, 21:21
Location: Wijchen, Netherlands
Contact:

Re: Shadow calculation and lightmaps explained

Post by weerwolf » 27 May 2014, 13:18

CAUTION!

I have spend a few days calculation 768 track on ultra. This created approx 17 GB of lightmaps in my cache folder.
After launching maniaplanet, i got the notification to either increase or trim the cachefiles.
I choose increase, but the limit was set to 1,25 GB - non adjustable.
Maniaplanet trimmed the cache to 1,25 GB and i lost 16GB of lightmaps, unrecovarable.

Im slighty annoyed now ..........
LYNX Gaming Community!
Become a member? Join us on TeamSpeak.

User avatar
TMarc
Posts: 14288
Joined: 05 Apr 2011, 19:10
Location: Europe
Contact:

Re: Shadow calculation and lightmaps explained

Post by TMarc » 27 May 2014, 22:08

Thanks for the warning! That's very unfortunate and unexpected. :oops:
However, only the 4k/2k versions of the lightmaps are lost, but not those that were automatically stored directly in the map files, and thosr should still be acceptable.
maniaplanet forum global moderator

Link list with FAQ, Support, Wiki, Tutorials, Community activities, and much more.

System specs: Intel i7-970 12GB RAM, nVidia GTX 970, Creative SB X-Fi, 2xSSD

User avatar
Fix
Nadeo
Nadeo
Posts: 1247
Joined: 14 Jun 2010, 17:28

Re: Shadow calculation and lightmaps explained

Post by Fix » 28 May 2014, 11:04

Ah!! That's really a nasty one :(
And this is the worst way to discover it.

0yster
Posts: 12
Joined: 01 Aug 2014, 19:45

Re: Shadow calculation and lightmaps explained

Post by 0yster » 02 Aug 2014, 14:01

TMarc wrote:Hmm... I tried as well (only 1 TMUF stadium map) and I confirm your issue.
However I can load the Map in MP3-Stadium and calculate the shadows manually there (Gbx size increased from 9kB to 130kB).

Now I just have discovered that apparently the commandline processing mode is not working (either does nothing, or if you specify /title=Stadium it says "Wrong Title") if there are only TMN/TMUF maps in the Maps folders.

But if you place another another regular ManiaPlanet (TrackMania Canyon, Valley or Stadium) Map (have a very simple map!) there as well, then simply and only with

Code: Select all

ManiaPlanet.exe /computeallshadows /useronly /LmQuality=High
it works! :yes:

I made a new track through tm2 stadium and put it in pretty much all the folders in "maps" directory. Used the extension that you used specifically but i am still getting
"Load titles.
Search of matching collections."

Where do i put the tm2 map specifically ?

User avatar
TMarc
Posts: 14288
Joined: 05 Apr 2011, 19:10
Location: Europe
Contact:

Re: Shadow calculation and lightmaps explained

Post by TMarc » 02 Aug 2014, 15:28

In your maps folder, anywhere there should be fine.
Did you try the additional parameter /collections=Stadium ?
maniaplanet forum global moderator

Link list with FAQ, Support, Wiki, Tutorials, Community activities, and much more.

System specs: Intel i7-970 12GB RAM, nVidia GTX 970, Creative SB X-Fi, 2xSSD

0yster
Posts: 12
Joined: 01 Aug 2014, 19:45

Re: Shadow calculation and lightmaps explained

Post by 0yster » 02 Aug 2014, 15:44

TMarc wrote:In your maps folder, anywhere there should be fine.
Did you try the additional parameter /collections=Stadium ?

Did and did again, I am still getting the "load titles" message.

This is what my target looks like:
"C:\Program Files (x86)\ManiaPlanet\ManiaPlanet.exe" /computeallshadows /useronly /LmQuality=default

EDIT: Could you send me the map or a map you think would work. I just created a simple map and saved it. I'd like to see if the map that worked for you, works for me as well.

User avatar
TMarc
Posts: 14288
Joined: 05 Apr 2011, 19:10
Location: Europe
Contact:

Re: Shadow calculation and lightmaps explained

Post by TMarc » 02 Aug 2014, 16:01

Do you have only that one map in your maps folders?
Perhaps you need to put another Stadium map there. Download any from http://tm.mania-exchange.com/tracksearc ... ronments=2 and try again.
maniaplanet forum global moderator

Link list with FAQ, Support, Wiki, Tutorials, Community activities, and much more.

System specs: Intel i7-970 12GB RAM, nVidia GTX 970, Creative SB X-Fi, 2xSSD

0yster
Posts: 12
Joined: 01 Aug 2014, 19:45

Re: Shadow calculation and lightmaps explained

Post by 0yster » 02 Aug 2014, 17:44

TMarc wrote:Do you have only that one map in your maps folders?
Perhaps you need to put another Stadium map there. Download any from http://tm.mania-exchange.com/tracksearc ... ronments=2 and try again.

I had the track in my "my maps" folder and also in the main directory just in case. I downloaded 2 other maps and threw them in the "my maps" folder. Try it and the same "Load titles." message.

Post Reply

Return to “Track Editor”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests