[Urgent] Maps using Custom Blocks included in TitlePacks fail to load on servers

Moderator: English Moderator

MrA
Posts: 525
Joined: 15 Jun 2010, 17:10

Re: [Urgent] Maps using Custom Blocks included in TitlePacks fail to load on servers

Post by MrA » 28 Jul 2019, 18:56

Regardless, nobodies own made map can by added to an online server at the moment in TMOne Alpine.
Just want to be able to play custom maps on online servers, so that the Alpine party can take off :thx:
(And I'd like Tom to be able to play with his friends too) :clap:
Last edited by MrA on 29 Jul 2019, 06:03, edited 3 times in total.
Enjoying TMOne

User avatar
eyebo
Translator
Translator
Posts: 3123
Joined: 15 Jun 2010, 12:01
Contact:

Re: [Urgent] Maps using Custom Blocks included in TitlePacks fail to load on servers

Post by eyebo » 28 Jul 2019, 19:23

Adding this info to the first post as well since it's pertinent to the investigation

I did some further testing.

I know that the game actually can read items placed in the blocks folder. You can use them in the Map Editor.

So in case this was simply an issue of the server being unable to read the Blocks folder, I ran the whole Maker titlepack test mentioned in the first post using an item instead of a block.

The in-game server had no issues loading a map with an item that is stored in the blocks folder of the titlepack.

So this leads me to believe the cause has something to do with the games' ability to read Custom Blocks when they're standalone files.
My tracks on: Mania Exchange (TM2) | TrackMania Exchange (TMUF)

For the devs: Ryzen 7 1800X / 32GB RAM / GTX 1080 (477.22) @ 3840x2160 / Win10 64bit

User avatar
CatWithScarf
Posts: 90
Joined: 15 Jul 2016, 17:26
Location: Poland , Tychy
Contact:

Re: [Urgent] Maps using Custom Blocks included in TitlePacks fail to load on servers

Post by CatWithScarf » 29 Jul 2019, 13:39

Bumping, I want to play with Tom :cry:
Image
Image

User avatar
Electron
Posts: 771
Joined: 15 Jun 2010, 18:02
Contact:

Re: [Urgent] Maps using Custom Blocks included in TitlePacks fail to load on servers

Post by Electron » 29 Jul 2019, 18:09

eyebo wrote:
27 Jul 2019, 17:39
I did some further testing.
Do the custom blocks you tested use custom materials and/or custom textures? Have you ever tried a very simple custom block (the default cube without external references)?

From my own experience (but it's been a long time ago) you should (just for this test) also set the flag "internal" to "false" for all relevant folders in the ManiaPlanetTitle.xml file:

Code: Select all

<folders>
<folder name="Maps\\" public="false" internal="true"/>
<folder name="Scripts\\" public="false" internal="true"/>
<folder name="Replays\\" public="true" internal="true"/>
<folder name="Replays\\Menu\\" public="true" internal="true"/>
<folder name="Items\\" public="true" internal="false"/>
<folder name="Materials\\" public="false" internal="false"/>
<folder name="Blocks\\" public="false" internal="false"/>
<folder name="Media\\" public="false" internal="false"/>
<folder name="Skins\\Models\\CarCommon\\" public="true" internal="false"/>
<folder name="Skins\\" public="true" internal="false"/>
</folders>
And run all tests with a title pack created with the legacy creator and not with the TitleMaker title.

It all does a little work. But thanks to the ghost editor you don't have to set up a dedicated server.

User avatar
eyebo
Translator
Translator
Posts: 3123
Joined: 15 Jun 2010, 12:01
Contact:

Re: [Urgent] Maps using Custom Blocks included in TitlePacks fail to load on servers

Post by eyebo » 29 Jul 2019, 19:10

Thanks for the ideas Electron.

The TMOne Alpine titlepack is created with the legacy creator. (I'm not the one who compiles it)

But I personally have no knowledge how to do it that way. So that's why I was also testing with the Maker.

None of the blocks I tested use custom textures. Neither does the one used in Alpine. They're all blocks that normally work if embedded in the map file.

I am aware of these options you mentioned. Normally TMOne Alpine has "public" set to true and "internal" set to true. I just had florenzius test with "internal" set to false, but it didn't solve the issue with the server.
My tracks on: Mania Exchange (TM2) | TrackMania Exchange (TMUF)

For the devs: Ryzen 7 1800X / 32GB RAM / GTX 1080 (477.22) @ 3840x2160 / Win10 64bit

User avatar
Electron
Posts: 771
Joined: 15 Jun 2010, 18:02
Contact:

Re: [Urgent] Maps using Custom Blocks included in TitlePacks fail to load on servers

Post by Electron » 29 Jul 2019, 22:50

I have reconstructed the situation, but could find neither the cause nor a workaround for the problem.

What's strange is that the custom block in the map is named "ValleyVoid.Block.Gbx_CustomBlock" (but the error message shows the correct name).

User avatar
eyebo
Translator
Translator
Posts: 3123
Joined: 15 Jun 2010, 12:01
Contact:

Re: [Urgent] Maps using Custom Blocks included in TitlePacks fail to load on servers

Post by eyebo » 29 Jul 2019, 23:20

Thanks for investigating it Electron :thx:
My tracks on: Mania Exchange (TM2) | TrackMania Exchange (TMUF)

For the devs: Ryzen 7 1800X / 32GB RAM / GTX 1080 (477.22) @ 3840x2160 / Win10 64bit

User avatar
eyebo
Translator
Translator
Posts: 3123
Joined: 15 Jun 2010, 12:01
Contact:

Re: [Urgent] Maps using Custom Blocks included in TitlePacks fail to load on servers

Post by eyebo » 30 Jul 2019, 17:49

You might have noticed there's a server up in Alpine with the campaign maps.

This only works because all the campaign maps use an embedded void block (instead of the titlepack one). We switched to an embedded one during the Alpine beta in an effort to get the Ghost Editor working. So these are the only maps that work online.

I wish I would have had the forethought to know that the issue with the Ghost Editor may have meant the maps would have issues in other places, like online. Hindsight is 20/20 I guess.
My tracks on: Mania Exchange (TM2) | TrackMania Exchange (TMUF)

For the devs: Ryzen 7 1800X / 32GB RAM / GTX 1080 (477.22) @ 3840x2160 / Win10 64bit

User avatar
eyebo
Translator
Translator
Posts: 3123
Joined: 15 Jun 2010, 12:01
Contact:

Re: [Urgent] Maps using Custom Blocks included in TitlePacks fail to load on servers

Post by eyebo » 30 Jul 2019, 20:25

FYI, there's about 100 maps already built outside of the campaign that we can't host online.
My tracks on: Mania Exchange (TM2) | TrackMania Exchange (TMUF)

For the devs: Ryzen 7 1800X / 32GB RAM / GTX 1080 (477.22) @ 3840x2160 / Win10 64bit

MrA
Posts: 525
Joined: 15 Jun 2010, 17:10

Re: [Urgent] Maps using Custom Blocks included in TitlePacks fail to load on servers

Post by MrA » 30 Jul 2019, 22:14

I would guess that cant include KO11 maps (which are secret) and Sparksters TMO/StarTrack rebuilds
Enjoying TMOne

Post Reply

Return to “MP4.1 REPORTS / BUGS / INFORMATION”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests