How does squad works ?

Discuss everything related to Maniaplanet.

Moderator: English Moderator

Post Reply
SMONJOURNEY
Posts: 2
Joined: 05 Jan 2020, 01:03

How does squad works ?

Post by SMONJOURNEY » 05 Jan 2020, 01:08

Hello everyone,

In maniaplanet, when I click on the menu of the in game chat with a friend, I can invite him to my squad.
However, when I click on invite to my squad, nothing happens. Nothing in the chat, and I'm the only one in my squad.
I really want to add him to my squad.
Moreover, there is no documentation on internet over the squad system.
Please help me.
If you help me I will add you to my squad.

SMONJOURNEY
Posts: 2
Joined: 05 Jan 2020, 01:03

Re: How does squad works ?

Post by SMONJOURNEY » 08 Jan 2020, 22:48

No one knows how this work ? :cry:
It really bother me to have such a marvelous in-game feature that I dont know how to use.

User avatar
Miss
Posts: 2050
Joined: 05 Jan 2016, 11:34
Location: The Netherlands
Contact:

Re: How does squad works ?

Post by Miss » 08 Jan 2020, 23:47

I think it was never finished. No idea why it was added to the interface though.
1070 GTX, Ryzen 3700X, 16GB RAM, Windows 10
Forum moderator, opinions are my own. :thx:
Check out Image openplanet, the alternative ManiaPlanet & Turbo scripting platform! (Openplanet subforum)
I also stream on Twitch and tweet on Twitter.

User avatar
kripkee
Posts: 939
Joined: 21 Jun 2010, 14:04

Re: How does squad works ?

Post by kripkee » 09 Jan 2020, 06:55

If I'm correct, you could use it for Shootmania. It was a MP2/MP3 feature I think

You could play with 3 players in Shootmania Elite as "Squad"/Team with your emblem on a pole for example - I might be wrong here.

OR (!)

It is/was a small feature for ShootMania Royal where your mates spawn next to you + There are/were some maps where you could play in Squads like Team Blue, Red, Green,... ^^ -> A Shootmania Royal map with 4 Spawns for example and 20 players play on this map > 5 people can spawn as squad (if it's enabled serverside)

User avatar
Florenzius
Translator
Translator
Posts: 2503
Joined: 27 Jul 2014, 20:31
Location: Germany
Contact:

Re: How does squad works ?

Post by Florenzius » 09 Jan 2020, 07:18

Afair it's unrelated to SM or pre-MP4.1 interfaces. It has been added/finished with the 4.1 update of MP last year and I remember seeing it working during the beta. You'll have to ask your friend if they see the request. Usually they should get a red notification icon at the button where you can add friends/accept requests. You then will be able to chat in the squad.
Creative Director at unbitn studio - 3D Modeler for Pursuit - ManiaExchange Crew - ManiaPlanet Beta tester and Translator
___
MB - AM3+ 970 Gigabyte GA-970A-DS3P
RAM - 16GB
CPU - AMD FX-8320E Enlight-Core
GPU - Nvidia GeForce GTX 960

User avatar
Dommy
Translator
Translator
Posts: 1899
Joined: 25 Aug 2011, 21:45
Location: Poland
Contact:

Re: How does squad works ?

Post by Dommy » 09 Jan 2020, 09:30

Squads are unimplemented chat feature that would allow up to 6 players to form a group, in which they can chat together and play on the same servers.
kripkee wrote:
09 Jan 2020, 06:55
There was "ally" system which you could use to tell matchmaker to match you and your friends as one team during matchmaking. It was replaced with just clicking on a player's name in the list.

"your emblem on a pole" => Those were (are) clublinks which customized the appearance of the team if all players on one side shared the same clublink. You can still use clublinks but your team configuration file must be hosted by yourself.

Royal multiteam still exists in regular Royal mode and you can call it a concept of what ended up as Royal Squad.
If enabled in mode settings and played on a map with small number of spawns (about 2-4), players will be moved into 2 or more teams (depending on how many spawns there are) and play together, with friendly fire off. Teams are not fixed, every round players are matched together to balance overall skill level of all groups. During the round, if all remaining players belong to the same team, team is disbanded and round continues like regular match.
Ryzen 7 2700X, GTX 1070 Ti, 16 GB RAM, Windows 10 Insider Build
FORUM MODERATOR • CREATOR OF SHOOTMANIA GALAXY & TRACKMANIA² PURSUIT

Contact me via GALAXY & PURSUIT DISCORD

User avatar
kripkee
Posts: 939
Joined: 21 Jun 2010, 14:04

Re: How does squad works ?

Post by kripkee » 09 Jan 2020, 11:08

thx for the correction :thumbsup:

Post Reply

Return to “Maniaplanet”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest