Tekstury w TM2S z ManiaPlanet 4 nie działają

Dyskutuj o wszystkim związanym z Trackmanią 2.

Moderator: Polish Moderator

swierzaq
Posts: 11
Joined: 12 May 2017, 16:18

Tekstury w TM2S z ManiaPlanet 4 nie działają

Post by swierzaq » 12 May 2017, 16:48

Witam. Posiadam grę TrackMania 2: Stadium skąd budowałem trasy z wersji programu ManiaPlanet 3. Po aktualizacji do "czwórki" tekstura jednego z segmentów się nie wyświetla i pojazd po najeździe przez niego przenika na dół planszy, natomiast na gołej nawierzchni piaszczystej w edytorze są pokazane jakieś białe, brązowe i czarne figury geometryczne. Nie wiem dlaczego tak się dzieje. Mój komputer posiada zintegrowaną kartę graficzną Intel HD Graphics 520 oraz dedykowaną - AMD Radeon R5 M330. Co można zrobić żeby tekstury gry były takie jak dawniej?

User avatar
domino54
Translator
Translator
Posts: 1682
Joined: 25 Aug 2011, 21:45
Location: Poland
Contact:

Re: Tekstury w MP4 nie działają

Post by domino54 » 12 May 2017, 16:54

Większość map zbudowanych w poprzednich wersjach gry ma ten problem, bloki są wczytywane niepełne. Zaradzić temu można re-kalkulując oświetlenie map (nie wiadomo czy działa to we wszystkich przypadkach). Oblicz cienie na potrzebnej mapie raz jeszcze. Jeśli posiadasz wiele map, które warto by zaktualizować, użyj tej metody. Jeśli nic nie pomaga, ręcznie usuń blok w edytorze i umieść go ponownie. :thumbsup:
SHOOTMANIA GALAXY • PURSUIT • INVASION • HUNGER GAMES • EVIDENCE CHAT • FINDME
YouTube channel - Facebook page - GitHub repository

swierzaq
Posts: 11
Joined: 12 May 2017, 16:18

Re: Tekstury w TM2S z ManiaPlanet 4 nie działają

Post by swierzaq » 12 May 2017, 21:16

Właśnie robiłem wszystko zgodnie z instrukcją ale aplikacja o nazwie ManiaPlanet.exe nie chciała się uruchomić. Będę chyba zmuszony do skorzystania z innych rad czyli obliczanie cieni aż do skutku albo usuwanie bloku i ponowne umieszczanie w edytorze. :(

swierzaq
Posts: 11
Joined: 12 May 2017, 16:18

Re: Tekstury w TM2S z ManiaPlanet 4 nie działają

Post by swierzaq » 18 May 2017, 16:58

Jeszcze jedna sprawa. Chciałbym uruchomić aplikację ManiaPlanet zainstalowaną za pośrednictwem programu Steam ale za każdym razem kiedy chcę uruchomić ManiaPlanet.exe to wyskakuje na ekranie taki komunikat: "Corrupted installation. Please reinstall the game." Próbowałem właśnie ponownie zainstalować tą aplikację na nowo i nadal wyskakuje to samo okno. Jest jakieś wyjście z tej sytuacji?

User avatar
domino54
Translator
Translator
Posts: 1682
Joined: 25 Aug 2011, 21:45
Location: Poland
Contact:

Re: Tekstury w TM2S z ManiaPlanet 4 nie działają

Post by domino54 » 18 May 2017, 17:16

Podobny błąd miałem kiedy chciałem manualnie zainstalować pakiety z zasobami gry. Winą mógł być plik <dane użytkownika>/Config/updater_files.txt i jego uszkodzona struktura. Niżej załączę plik z mojego komputera, podmień go i zobacz czy to coś pomoże. :thumbsup:

updater_files.txt

Edit: po zainstalowaniu świeżej gry.
SHOOTMANIA GALAXY • PURSUIT • INVASION • HUNGER GAMES • EVIDENCE CHAT • FINDME
YouTube channel - Facebook page - GitHub repository

swierzaq
Posts: 11
Joined: 12 May 2017, 16:18

Re: Tekstury w TM2S z ManiaPlanet 4 nie działają

Post by swierzaq » 18 May 2017, 19:05

Przykro mi szanowny użytkowniku. Pomimo takiej operacji komunikaty o których pisałem się nadal pojawiają (Corrupted installation. Please reinstall the game.). Czy istnieją jakieś inne pomysły?

User avatar
domino54
Translator
Translator
Posts: 1682
Joined: 25 Aug 2011, 21:45
Location: Poland
Contact:

Re: Tekstury w TM2S z ManiaPlanet 4 nie działają

Post by domino54 » 18 May 2017, 19:34

Jeśli już nic nie pomaga, zainstaluj wersję standalone, którą pobierzesz tutaj. Użyj tych samych poświadczeń konta co zawsze, klucz nie będzie wymagany. Mam nadzieję że to pomoże. :?
SHOOTMANIA GALAXY • PURSUIT • INVASION • HUNGER GAMES • EVIDENCE CHAT • FINDME
YouTube channel - Facebook page - GitHub repository

swierzaq
Posts: 11
Joined: 12 May 2017, 16:18

Re: Tekstury w TM2S z ManiaPlanet 4 nie działają

Post by swierzaq » 18 May 2017, 21:02

Stokrotne dzięki. W razie gdyby jakakolwiek usterka będzie towarzyszyła tej grze to ją z pewnością zgłoszę. ;)

User avatar
domino54
Translator
Translator
Posts: 1682
Joined: 25 Aug 2011, 21:45
Location: Poland
Contact:

Re: Tekstury w TM2S z ManiaPlanet 4 nie działają

Post by domino54 » 18 May 2017, 21:06

:thumbsup:

W razie jakichkolwiek problemów, pisz tutaj na forum a któryś z moderatorów na pewno odpowie
lub
wyślij PM w języku angielskim menedżerce społeczności Nadeo - Alinoa
SHOOTMANIA GALAXY • PURSUIT • INVASION • HUNGER GAMES • EVIDENCE CHAT • FINDME
YouTube channel - Facebook page - GitHub repository

swierzaq
Posts: 11
Joined: 12 May 2017, 16:18

Re: Tekstury w TM2S z ManiaPlanet 4 nie działają

Post by swierzaq » 01 Jun 2017, 15:38

Witam. Mam kolejny problem, który brzmi następująco: chcę nagrać film z zapisanej powtórki przejazdu po trasie ale nie mogę, gdyż po wybraniu takiej opcji nie wyświetla się okno przejazdu klatkowego tylko przechodzi do menu wyboru powtórki. Są jakieś opcje dotyczące pomocy?

Post Reply

Return to “Trackmania 2”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest