[Urgent] Maps using Custom Blocks included in TitlePacks fail to load on servers

Moderator: English Moderator

User avatar
eyebo
Translator
Translator
Posts: 3123
Joined: 15 Jun 2010, 12:01
Contact:

[Urgent] Maps using Custom Blocks included in TitlePacks fail to load on servers

Post by eyebo » 27 Jul 2019, 17:39

As you know, TMOne Alpine was just released.

Included in it is a ValleyVoid.Block.Gbx that is included in every new map people create. It removes all ground and is replaced with ground items that people can remove and replace with the items they're building with.

The problem is, maps that use this block cannot be hosted on a server. We get the following error:
"Missing Custom Blocks: ValleyVoid.Block.Gbx"

This is not an issue with the block. We also tested on maps that use this block embedded in the mapfile (instead of using the titlepack block) and they're able to be hosted on the server.

We also tested using the Maker titlepack and a completely different custom block.
- Create a new map in the solo campaign area.
- Disable "embed items and blocks" in the map editor.
- Place the custom block that's included in the WorkTitles folder.
- Then validate, save the map, and compile the titlepack.
- Open the titlepack and try to host the map on an in-game server. It fails.

So this issue extends to all of ManiaPlanet. I'm just surprised no one found it until now.

As a side point, the Ghost Editor is also unable to load maps using custom blocks that are included in the titlepack. It has to be related to the same bug.

We say this is urgent because a lot of maps have already been built in Alpine, and more will be built every day (we hope), and none of them built the normal way can be hosted online.

Thanks for your attention regarding this issue.

--------------------

EDIT:
I did some further testing.

I know that the game actually can read items placed in the blocks folder. You can use them in the Map Editor.

So in case this was simply an issue of the server being unable to read the Blocks folder, I ran the whole Maker titlepack test mentioned earlier using an item instead of a block.

The in-game server had no issues loading a map with an item that is stored in the blocks folder of the titlepack.

So this leads me to believe the cause has something to do with the games' ability to read Custom Blocks when they're standalone files.
Last edited by eyebo on 09 Aug 2019, 19:27, edited 4 times in total.
My tracks on: Mania Exchange (TM2) | TrackMania Exchange (TMUF)

For the devs: Ryzen 7 1800X / 32GB RAM / GTX 1080 (477.22) @ 3840x2160 / Win10 64bit

User avatar
Florenzius
Translator
Translator
Posts: 2430
Joined: 27 Jul 2014, 20:31
Location: Germany
Contact:

Re: [Urgent] Maps using Custom Blocks included in TitlePacks fail to load on servers

Post by Florenzius » 27 Jul 2019, 18:55

This also prevents us from hosting a new player program. Please fix it ASAP. :|
Creative Director at unbitn studio - 3D Modeler for Pursuit - ManiaExchange Crew - ManiaPlanet Beta tester and Translator
___
MB - AM3+ 970 Gigabyte GA-970A-DS3P
RAM - 16GB
CPU - AMD FX-8320E Enlight-Core
GPU - Nvidia GeForce GTX 960

User avatar
Dommy
Translator
Translator
Posts: 1883
Joined: 25 Aug 2011, 21:45
Location: Poland
Contact:

Re: [Urgent] Maps using Custom Blocks included in TitlePacks fail to load on servers

Post by Dommy » 27 Jul 2019, 22:18

Bump - I thought it was a problem with my custom material at first, but turned out to be just the blocks. It even prevents starting a LAN game if you select a map with custom blocks included in the title.
Ryzen 7 2700X, GTX 1070 Ti, 16 GB RAM, Windows 10 Insider Build
FORUM MODERATOR • CREATOR OF SHOOTMANIA GALAXY & TRACKMANIA² PURSUIT

Contact me via GALAXY & PURSUIT DISCORD

User avatar
eyebo
Translator
Translator
Posts: 3123
Joined: 15 Jun 2010, 12:01
Contact:

Re: [Urgent] Maps using Custom Blocks included in TitlePacks fail to load on servers

Post by eyebo » 28 Jul 2019, 17:27

This bug has the potential to delay the start of MX Knockouts in Alpine because all KO maps built to date use this custom block. Right now the first one is scheduled for August 10.
My tracks on: Mania Exchange (TM2) | TrackMania Exchange (TMUF)

For the devs: Ryzen 7 1800X / 32GB RAM / GTX 1080 (477.22) @ 3840x2160 / Win10 64bit

MrA
Posts: 525
Joined: 15 Jun 2010, 17:10

Re: [Urgent] Maps using Custom Blocks included in TitlePacks fail to load on servers

Post by MrA » 28 Jul 2019, 17:38

Actually eyebo I was going to mention exactly that... but also, since the launch of the titlepack, you would expect something of an online party, and that's just not been able to happen.... :cry:

At this stage the party can still start a little late, but if it goes too long, there just wont be a party and that will be a huge shame.

MrA wants to party in Alpine :clap:
Last edited by MrA on 28 Jul 2019, 17:59, edited 3 times in total.
Enjoying TMOne

User avatar
Timania
Posts: 34
Joined: 15 Jun 2017, 21:21
Location: Hannover, Germany
Contact:

Re: [Urgent] Maps using Custom Blocks included in TitlePacks fail to load on servers

Post by Timania » 28 Jul 2019, 17:40

+1

Would be very sad for the start of servers/multiplayer and events like the MX KO. :(
german trackmania artist.
est. MMXVII.
currently working as mediamaker for pulse and team artist for unbitn.

youtube. https://www.youtube.com/c/timania
twitter. https://www.twitter.com/timaniaTM
discord. https://discord.gg/FpexWue

User avatar
adamkooo2
Posts: 1345
Joined: 13 Jun 2014, 08:43
Location: Slovakia // Slovensko
Contact:

Re: [Urgent] Maps using Custom Blocks included in TitlePacks fail to load on servers

Post by adamkooo2 » 28 Jul 2019, 17:43

+1
This one is very important, devs. Please try to fix it asap
/\rkady
Image

User avatar
OwenJ
Posts: 34
Joined: 21 Jul 2016, 18:05
Location: Somewhere Rainy
Contact:

Re: [Urgent] Maps using Custom Blocks included in TitlePacks fail to load on servers

Post by OwenJ » 28 Jul 2019, 17:47

+1
Custom maps being unable to be played on servers/channel might discourage people from building maps in Alpine and any other affected packs.

User avatar
ThaumicTom
Posts: 30
Joined: 22 Jan 2017, 15:34

Re: [Urgent] Maps using Custom Blocks included in TitlePacks fail to load on servers

Post by ThaumicTom » 28 Jul 2019, 17:50

I can't play with my friends anymore, I am restricted to maps without custom blocks, which nowadays is a rarity. Please fix this urgently, thank you.
ThaumicTom | TMX | MX | Twitch | Twitter | xd
Specs: Ryzen 7 1800X, Radeon RX Vega 56, Corsair Vengeance LPX 2x8GB DDR4 RAM, Samsung 860 Evo 500GB SSD, be quiet! 600W PSU

User avatar
Miss
Posts: 1871
Joined: 05 Jan 2016, 11:34
Location: The Netherlands
Contact:

Re: [Urgent] Maps using Custom Blocks included in TitlePacks fail to load on servers

Post by Miss » 28 Jul 2019, 18:38

ThaumicTom wrote:
28 Jul 2019, 17:50
I can't play with my friends anymore, I am restricted to maps without custom blocks, which nowadays is a rarity. Please fix this urgently, thank you.
Not exactly true, is it? If they're embedded they should work fine, so in most cases it should be okay. (If you're not making a map using custom blocks in titlepacks.)
1070 GTX, Ryzen 3700X, 16GB RAM, Windows 10
Forum moderator, opinions are my own. :thx:
Check out Image openplanet, the alternative ManiaPlanet & Turbo scripting platform! (Openplanet subforum)
I also stream on Twitch and tweet on Twitter.

Post Reply

Return to “MP4.1 REPORTS / BUGS / INFORMATION”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest